Bunătățile preparate cu atâta efort nu merită să fie irosite, ci mereu reinventate.
La nivel global, în jur de o treime din mâncarea produsă pentru consum se pierde. Iar o mare parte din aceasta este aruncată după ce a fost vândută. Fructele uitate în bol. Cina gătită cu o seară înainte, de care nu mai are nimeni poftă. Colțul uscat de la pâinea de ieri.
Sigur putem planifica mai bine, putem încerca rețete noi și sunt multe feluri de a transforma chiar și mâncarea gătită deja într-o rețetă diferită-și delicioasă.
Cum putem păstra pâinea mai mult timp?
Dacă nu ai deja o pungă sau sac special pentru pâine, o poți înfășura într-un prosop de bucătărie curat, pe care să îl ții într-o cutie închisă. E posibil să se usuce un pic, dar te poți folosi de un truc de la bunica ca să o împrospătezi: stropește pâinea uscată cu apă, înfașoar-o în folie de aluminiu și pune-o câteva minute la cuptor: va fi din nou moale și crocantă.
Frigider sau congelator?
Dacă ai niște pâine în plus, cea mai bună soluție este congelatorul. Porționează pâinea rămasă și ambaleaz-o în pungi cât mai strânse că să poți decongela doar ce ai nevoie.
Ideal, ar trebui consumată într-o lună dar se poate păstra și mai mult. Ca să fie gata de ronțăit trebuie doar să o scoți din congelator cu o seară înainte. Dacă te grăbești, poți pune feliile de pâine direct în prăjitor pentru sandvișuri crocante.
Ce facem cu resturile?
Coaja pe care n-au ronțăit-o cei mici, colțul pe care nu îl vrea nimeni, ultima felie de pâine uscată, le cunoști prea bine. Dar poate nu te-ai gândit în câte feluri se pot transforma.
Poți face pesmet, pâine cu ou, crutoane pentru supele cremă sau pentru salate sau, de ce nu, o rețetă simplă dar cu poftă garantată: înmoaie pâinea într-un amestec de ou și lapte și pune totul la cuptor până devine aurie și crocantă. E delicioasă ca garnitură dar se poate transforma și în desert dacă adaugi banane sau ciocolată.
Și mai mult, poate deveni o bază serioasă pentru bruschette sau pizza de casă la tavă. Poftă bună!