0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Cum să evităm risipa de mâncare

Bunătățile preparate cu atâta efort nu merită să fie irosite, ci mereu reinventate.

La nivel global, în jur de o treime din mâncarea produsă pentru consum se pierde. Iar o mare parte din aceasta este aruncată după ce a fost vândută. Fructele uitate în bol. Cina gătită cu o seară înainte, de care nu mai are nimeni poftă. Colțul uscat de la pâinea de ieri.

Sigur putem planifica mai bine, putem încerca rețete noi și sunt multe feluri de a transforma chiar și mâncarea gătită deja într-o rețetă diferită-și delicioasă.

Cum putem păstra pâinea mai mult timp?

Dacă nu ai deja o pungă sau sac special pentru pâine, o poți înfășura într-un prosop de bucătărie curat, pe care să îl ții într-o cutie închisă. E posibil să se usuce un pic, dar te poți folosi de un truc de la bunica ca să o împrospătezi: stropește pâinea uscată cu apă, înfașoar-o în folie de aluminiu și pune-o câteva minute la cuptor: va fi din nou moale și crocantă.

Frigider sau congelator?

Dacă ai niște pâine în plus, cea mai bună soluție este congelatorul. Porționează pâinea rămasă și ambaleaz-o în pungi cât mai strânse că să poți decongela doar ce ai nevoie.

Ideal, ar trebui consumată într-o lună dar se poate păstra și mai mult. Ca să fie gata de ronțăit trebuie doar să o scoți din congelator cu o seară înainte. Dacă te grăbești, poți pune feliile de pâine direct în prăjitor pentru sandvișuri crocante.

Ce facem cu resturile?

Coaja pe care n-au ronțăit-o cei mici, colțul pe care nu îl vrea nimeni, ultima felie de pâine uscată, le cunoști prea bine. Dar poate nu te-ai gândit în câte feluri se pot transforma.

Poți face pesmet, pâine cu ou, crutoane pentru supele cremă sau pentru salate sau, de ce nu, o rețetă simplă dar cu poftă garantată: înmoaie pâinea într-un amestec de ou și lapte și pune totul la cuptor până devine aurie și crocantă. E delicioasă ca garnitură dar se poate transforma și în desert dacă adaugi banane sau ciocolată.

Și mai mult, poate deveni o bază serioasă pentru bruschette sau pizza de casă la tavă. Poftă bună!

© 2024 Prospero. Toate drepturile rezervate