Fiecare pâine spune o poveste.
Cereale, apă, maia și timp: aceleași ingrediente naturale se transformă în bunătăți atât de diferite. Așa începe și povestea noastră: cu ingrediente simple, de la zero.
ANGAJAMENTELE PROSPERO
CE NE FACE DIFERIȚI
Folosim doar ingrediente naturale și metode artizanale. Asta nu înseamnă că facem lucrurile ca acum 100 de ani. Îmbrățișăm tehnologia acolo unde le face angajaților noștri viața mai ușoară, cu condiția să nu afecteze procesul. Ne încăpățânăm să facem lucrurile bine, sa îi dăm timp aluatului să crească, să facem totul de la zero chiar dacă asta presupune un efort și un risc mai mare.
Și asta se simte în gust. În sănătatea și starea de bine a clienților noștri. Și în numărul celor care revin în magazine.
Deși facem asta de atâta timp, tot ne mai entuziasmează o pâine nouă, un gust nou, ne fascinează fermentarea și procesul prin care aceleași ingrediente simple, naturale, se transformă în bunătăți atât de diferite. Aluatul e viu, temperamental. Maiaua poate fi foarte, foarte încăpățânată. În fiecare zi depindem de ceva ce nu poate fi controlat complet.
Învățăm din greșeli, ne bucurăm de reușite și o luăm de la capăt.
Ne păstrăm dragostea pentru lucrurile noi și știm că putem mai bine, în fiecare zi.
Ne-am luat asupra noastră responsabilitatea de a lupta pentru lucrurile care contează și nu credem că “merge și așa”.
Să nu folosești conservanți sau amelioratori e o carte de vizită: spune că ne pasă mai mult de calitatea produselor noastre și mai puțin de a le face ușor sau comod. Și tot așa, punem mai mult preț pe calitățile nutriționale chiar dacă înseamnă că pâinile noastre poate nu vor câștiga concursuri de frumusețe.
Pentru că, în fond, în fiecare zi, oamenii mănâncă ce producem noi.
ISTORIA NOASTRĂ
Când am pornit Prospero, în 1991, nu știam nimic despre pâine sau cum să conduci o afacere. Eram doi ingineri mecanici care au învățat să fie și brutari, și șoferi, și vânzători, și nu în ultimul rând, părinți. Într-o piață care nu căuta asta, ne-am hotărât să facem pâine cu gust, cu savoare și mai ales cu metode artizanale.
Prin salturi când timide, când îndrăznețe, am crescut. În 2008, eram singura brutărie la standarde europene din Timișoara, iar faptul că am trecut de criză împreună, ca echipa, dar și ca familie, ne-a arătat că putem face lucrurile și altfel. Ne-am specializat și în produse de patiserie și cofetărie, păstrând timpul și dorința de a ne autodepăși zi de zi ca ingrediente principale.
Nu e ușor, dar căutăm tot timpul să găsim plăcerea în ceea ce facem. Ba chiar avem o șansă să facem ceva cu adevărat important.
ECHIPA NOASTRĂ
E nevoie de colaborare, atenție constantă, ani de încercări și învățare din greșeli. Din aceleași ingrediente, apă, făină și sare poți face o pâine într-o oră, sau în 24. Iar valoarea nutritivă – și emoțională- a unui proces artizanal e incomparabilă când îi dai timpul necesar.
Iar convingerea asta e ce ne face să mergem mai departe, împreună, ca echipă.
La Prospero, credem în a da șanse și ne implicăm în creșterea patiserilor, cofetarilor și brutarilor de mâine. De la burse și ateliere pentru elevii liceelor de specialitate, la cei care ajung să lucreze în echipa noastră. E nevoie de timp pentru ca pâinea să dospească natural. Și tot așa, știm ca un brutar, patiser sau cofetar bun nu se face chiar peste noapte.
ALEGERILE PE CARE LE FACEM NE DEFINESC
Am crescut de la doi, la peste 140 de oameni dedicați. Am strâns în jurul nostru o echipă cu aceleași convingeri și valori. Educăm și învățăm și noi mai mult pe parcurs. Descoperim împreună ce se poate face mai bine. Să faci pâine te învață să ai răbdare: să crești încet și să muncești mult, de fiecare dată, pentru fiecare produs.
Vrei să afli ce minuni mai pregătim în atelierul Prospero?
Află mai multe despre ingredientele și rețetele noastre.